ZAHODNA SAHARA


Zahodna Sahara je v spomin večine popotnikov usidrana v podobi neskončne ravne ceste, ujete med Atlantikom na eni in pustim kamnito-peščenim svetom na drugi strani. A ta dežela, pravijo ji tudi Maroška južna provinca, v svojih nedrjih skriva mnogo več, kot dajo slutiti razgledi iz obalne ceste.

TERMIN
November – April

TRAJANJE
min. 7 dni (fly in)

NAČIN
V naša vozila sprejmemo do 6 potnikov. Potrebna je samo osebna oprema.
Udeležba je možna tudi s svojim vozilom (ustrezno pripravljenim terencem in vozniškim znanjem!).
Skupno število vozil je največ 3.

PROGRAM
Okvirni plan: V majhnem ribiškem mestecu Buždur začasno zapustimo obalo Atlantika in se usmerimo na vzhod, v puščavo. Mimo oaz in vodnjakov, okoli slanih izsušenih jezer (sebhk) dospemo do morja sipin Ifrafir, kjer si vzamemo čas za igranje v velikem peskovniku. Nato se priključimo poti, ki jo je na višku slave začrtal rally Paris – Dakar. Sto kilometrov južneje zapustimo dirkaško pisto, sledimo zahajajočemu soncu in se zvečer že namakamo v pravih pravcatih puščavskih toplicah. Pot nas nadalje vodi nazaj v civilizacijo, proti najjužnejšemu zahodnosaharskemu mestu Dakli ter istoimenskemu narodnemu parku, ki se razprostira okoli slikovitega zaliva z laguno. Doživetje zaokrožimo aktivno, s surfanjem in kitanjem v laguni, ležerno s poležavanjem na lastnem kilometru peščene plaže ali pa morda hedonistično z obiskom lokalnega hamama in preizkušanjem saharske kulinarike.
Tisti, ki se bomo odločili za dvotedensko puščavsko vandranje, nadaljujemo pot na jug, prečkamo Rakov povratnik in zopet zavijemo na vzhod, v puščavo. Pozdravimo nomade – Saharce v njihovih mobilnih prebivališčih ter na skrajnem jugovzhodu dežele vijugamo med impozantnimi črnimi gorami, ki kipijo iz peščene pokrajine. Kakšni od njih tudi stopimo na teme. Stikamo za starodavnimi slikarijami na kamnih, nato pa se pustimo voditi puščavski magistrali, ki nas mimo začasnih zaselkov, osamljenih vodnjakov, čez sipine ter ob prepadnih robovih velikih slanih planjav pelje nazaj proti severu. Turo zaključimo v Lajunu, glavnem mestu Zahodne Sahare.

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE